torsdag den 12. maj 2011

Interview med Jette Heindorf, KompetenceCenteret for prostitution.

Vi startede med at få et historisk tilbageblik både af Vesterbro og prostitutionsmiljøet og Servicestyrelsen, samt et indblik i den udvikling der er sket igennem tiden. Servicestyrelsen er underlagt Socialministeriet, hvilket de altid har været, uanset hvad de har heddet igennem årene. De arbejder udfra de valgte regeringers forskellige lovpakker.

Jette Heindorf beskrev desuden de hjørner og gader, som vi burde stifte bekendtskab med, og fortalte om hvilke type kvinder der har stået de forskellige steder igennem årene.

Jettes arbejde består både i opsøgende og rådgivende arbejde og metodeudvikling. Derudover laver Servicestyrelsen undersøgelser om prostitution, og det er dem der kommer med et minimumsantal for prostitution. Endvidere deltager de som bisiddere hos offentlige instanser.

Det rådgivende arbejde består i en anonym telefonlinje for indendørs prostituerede, hvor der kan søges oplysning og rådgivning. Da telefonrådgivningen startede, begyndte man at annoncerer i Ekstra Bladet for at gøre opmærksom at telefonen eksisterede, endvidere blev der sendt breve ud til de forskellige klinikker, men der var ingen respons. Så i 1993 begyndte Jette at lave opsøgende arbejde på massageklinikker, hvor hun uopfordret tog ud og bankede på døren, snakkede med de prostituerede og fortalte om den daværende Prolinje og rådgivningen for derefter at aflevere et visitkort.

I dag har Jette en opsøgende taske, hvor der er dildoer, kondomer, glidecreme og derudover har hun mapper, hun udleverer. I mappen er alle mulige oplysninger bl.a. om sikker sex, rådgivnings muligheder, herunder om muligheden for at få en bisidder, skat mv. Mappen findes på mange forskellige sprog, da Jette ikke ved om det er danske kvinder hun møder.
Dildoerne, kondomer og glidecremen bruges til at demonstrere hvordan et kondom sættes på. Sikker sex handler ikke kun om at sætte et kondom på, men også om at vide hvad man skal gøre hvis kondomet springer f.eks. ved dansk (samleje i skeden). Der snakkes også om kønssygdomme og de ricisi der er ved de forskellige kønssygdomme, afhængig af hvilken ydelse man sælger. Snakken om sikker sex er en del af en metode til at komme i dialog med kvinderne.

Succeskriteriet for det opsøgende arbejde er, at mappen bliver afleveret, således at kvinderne har mulighed for at læse i mappen. Ofte kan der kan gå flere år fra mappen er afleveret til kvinderne tager kontakt. Målet for KompetenceCenteret er bl.a. at få de prostituerede kvinder til at bruge dem, hvis kvinderne har behov for den rådgivning eller psykologhjælp mv. som KompetenceCenteret kan tilbyde. Der er der ikke nogen der bliver registreret og der skal ikke oplyses cpr. nr., når man er i kontakt med KompetenceCenteret.

Vi havde hørt noget om, at hovedformålet for KompentenceCenteret var at få de prostituerede kvinder ud af prostitution og at KompetenceCenteret ikke kunne bevillig psykolog timer medmindre at kvinderne ville ud af prostitution. Jette dementerede dette og fortalte, at kvinderne ikke gør noget ulovligt, så længe de betaler skat og moms, og derfor er det deres opgave at hjælpe kvinderne der hvor de er og ikke et sted hen. Kvinderne tilbydes op til 22 timers gratis psykologbehandlinger hvis de har brug for det, og det kan gøres anonymt. Men tanken er at man gerne vil gå ind og komme med et alternativ til prostitution, fordi prostitution i lovgivningen er defineret som et socialt problem.

Jette fortæller, at både kunder og de prostituerede kvinder pendler væk fra deres lokalområde for ikke at blive genkendt, således at begge grupper lever et dobbeltliv.

Vi spurgte Jette om hvorfor nogle kvinder vælger at prostituere sig. Erfaringen er, at man kan tjene rigtig mange penge i starten og erfaringen er også at de fleste af dem, de er i kontakt med starter pga. økonomisk gæld og rod i økonomien, skilsmisse og så tænker dette er muligheden lige nu og her, og så har de en forestilling om lige at tage 3 måneder og så er de gældfrie og kan vende tilbage til anden forsørgelse. Men tit er det sådan at de bliver i prostitutionen, da de ofte i stedet for at afvikle gæld bruger pengene på materielle goder. Erfaringen er også at det er enormt grænseoverskridende at sælge sig selv, og det ofte er kendetegnende at man kender nogen eller har hørt om nogen der kan hjælpe, og endelig er der også medierne der er med til at præge billedet.

Vi nævnte vores oplevelse i gennem feltarbejdet, hvor vi havde fundet ud af, at prostitution ikke bare er prostitution, men at der er stor forskel på, at være prostitueret alt efter hvilken gren man arbejder inden for, og dette bekræfter Jette os i. Vi snakkede om, at vores forforståelse da vi startede var, at prostituerede ofte var incest ofre eller kvinder der havde været udsat for seksuelle overgreb i barndommen, til dette sagde Jette, at så havde vi nok haft mange flere prostituerede i Danmark end det er tilfældet
.
Lige nu er et af de projekter KompetenceCenteret arbejder med prostitution via internettet, idet prostitutions området er ved at ændre sig og kontakten i dag ofte foregår via internettet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar