mandag den 9. maj 2011

Besøg på Reden i Odense


I dag var turen kommet til Reden i Odense. Vi havde fået en aftale med Tove Nielsen som er leder af Reden. Reden er en del af KFUK’s sociale arbejde og er en ”non government organisation” som blandt andet betyder at de ikke er styrret af politiske vinde. Reden i Odense fungerer som et værested for områdets kvindelige prostituerede og misbrugere. De har åbent fra 15.30 – 12.00 hver eneste dag hele året rundt.

Da bilen var parkeret fandt vi Reden eller den fandt os. Det var nu Tove Nielsen, der fandt os. Hun havde favnen fuld af kager og vi blev ledt ind i en lille lys lejlighed, som Reden netop har lejet for at flytte deres administration derover. Hun spurgte, om vi ville have en hurtig rund tur på Reden, inden de åbner. Selvfølgelige ville vi det!

Som mange af de andre ting vi har set i dette feltarbejde, var heller ikke dette, som vi havde forventet. Vi kom ind i et lille vindfang, hvor der var en opslagstavle med forskellige ophæng, dog vagte et bestemt vores interesse. Det var med en forsvundet kvinde fra Odenses undergrunds miljø og et kendt ansigt blandt kvinderne på Reden. Tove fortalte os at kvinderne ivrigt snakkede om det og undrede sig og der var forskellige historier om hendes forsvinden. Vi blev ledt videre ind i huset, her mødte os en blandet lugt af røg og rengøring. Der virkede egentlig meget hjemmelig og hyggeligt. Der var pænt og rent og man ville uden problemer kunne smide sig i lædersofaen og kigge lidt tv, eller sætte sig ved spisebordet og få lidt mad og en snak.


Der var et fint køkken, hvor der hver dag bliver lavet mad og andre ting til de kvinder, der kommer. På den ene væg var der en opsamlings spand, hvor kvinderne kan putte brugte sprøjter i og derved få en ny udleveret. Dette fungerer således, at man kun får noget nyt udleveret, hvis der bliver afleveret noget brugt. Der var 7 sovepladser, hvor kvinderne kan hvile sig, hvis det er deres behov.
I et aflåst lille rum fyldt med hylder og små kurve, var der mulighed for at kvinderne kunne ligge deres ejendele imens, de opholder sig på Reden. Tove forklarede, at det er sådan, at kvinderne bedre kan slappe af, så de ikke hele tiden skal være på vagt overfor om der er nogen, der måske stjæler deres ting eller stof.

Vi kom en tur op ovenpå, der har de Dueslaget, som er et slags botrænings projekt, hvor der er plads til 6. Her kan kvinderne få et indblik i hvad det vil sige at have sit eget. Der var 5 værelser, et fælles køkken, stue og bad alt i alt meget meget fint. Tove gjorde meget ud af at fortælle, at de rammer de tilbyder kvinderne, skal være nogle man, selv har lyst til at være i. Derfor er alt de køber både til Reden og til Dueslaget nyt! Dog med undtagelse af sofaer, den skifter de ud en gang om året, fordi der nemt kommer brandmærker i og det ville være ærgerligt med en helt ny, men så tager de ind i byen og finder en fin brugt, som kvinderne selv kan være med til at vælge. Efter vores rundtur gik vi tilbage til lejligheden for at få et større indblik i Toves dagligdag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar