onsdag den 25. maj 2011

SKB (Sundhed, krop og bevægelse)

I vores feltarbejde har vi fået øjnene op for at vores linjefag SKB rummer mange retninger. Den retning vi ofte arbejder med er bevægelses lege, men den retning blev vi hurtig enige om ikke lige passede til vores feltarbejde.
Men sundhed og krop er der jo masser af i vores feltarbejde, samt sundhedsfremme, forebyggelse og hygiejne.
Inden for prostitutions området arbejder KompetenceCenteret for prostitution både sundhedsfremmende og forebyggende. KompetenceCenteret arbejder som tidligere nævnt her på bloggen kun med prostituerede som har brug for dem, og altid anonymt.
Af arbejdspapiret vedrørende opsøgende arbejde fremgår bl.a.:
Nogle kvinder i prostitution er udsat for en række sundhedsmæssige risici, fysiske, psykiske og følelsesmæssige belastninger og problemstillinger. Dette findes jo i mange fag og der er jo også sundheds risici i andre brancher.
Der er derfor behov for sundhedsfremmende, forebyggende og skadesreducerende tiltag såvel som en langsigtet social specifikt målrettet indsats. Indsatsen skal kunne imødekomme de mange forskellige problemstillinger de prostituerede har.
At arbejde sundhedsfremmende tager udgangspunkt i ideerne om sundhedsfremme som medskaber af en kontekst, hvor sundhed betragtes som mere end blot fravær af sygdom:
Sundhedsfremme sigter imod at give alle lige muligheder for at opnå sundhed. Sundhedsfremmende initiativer har til formål at reducere forskelle i den nuværende sundhedstilstand
KompetenceCenterets sundhedsfremmende indsats består bl.a. i at det er den enkeltes liv som helhed der bliver inddraget og ikke kun det at du er prostituerede. Der tilbydes bl.a. op til 22 psykologtimer anonymt hvis kvinden/manden har brug for det.
Det forebyggende består i at minimere eventuelle skadesvirkninger fra prostitution f.eks. underlivsgener, social isolation og tab af netværk. Endvidere laves der forebyggelsesarbejde ved at tilbyde oplysning om sikker sex, uddele kondomer, glidecreme, oplyse om hvordan man skal forholde sig hvis kondomet springer, og fortælle om hvordan man bedst passer på sig selv. Både ved at sætte grænser for hvilke seksuelle ydelser man vil lægge krop til, samt undgå at isolere sig.
I det opsøgende arbejde er det ofte via det forbyggende arbejde at KompetenceCenteret får kontakt til kvinderne. KompetenceCenteret uddeler bl.a. denne pjece i det forebyggende arbejde om kønssygdomme og sikker sex. http://shop.servicestyrelsen.dk/collections/udsatte/products/sex-uden-sygdom.
Hygiejne er også en vigtig del af arbejdet som sexarbejder/prostituerede. På vores bordelbesøg i onsdags fik vi øjnene op for hvor stor en rolle det spiller. Kunden bliver bedt om at vaske sig inden og får tilbudt et bad efter. Ellers i yderste tilfælde bliver pikhovedet og nosserne vasket af i sprit og steriliseret. Når der i S/M bruges nåle f.eks. til at ridse i huden i ryggen, bruges der altid nye nåle og nålene bliver efterfølgende puttet i en nålespand. Sexarbejderen/den prostituerede har handsker på mens hun ridser i huden, således at der ikke kan ske overførsel af sygdomme. Ligesom når kunderne skal bruge kondom.
Kilde: http://shop.servicestyrelsen.dk/products/opsoegende-arbejde-blandt-prostituerede

Ingen kommentarer:

Send en kommentar